user_mobilelogo

De harp is het instrument bij uitstek om elke bijzondere gelegenheid extra luister te geven. Met haar warme, ietwat mysterieuze klank en romantische uitstraling maakt ze van belangrijke momenten een onvergetelijke gebeurtenis. 

Feestelijkheden als huwelijk, doop, recepties, academische zittingen, inauguraties enz. en ook meer ingetogen momenten zoals uitvaartplechtigheden of een echt ‘huiskamerconcertje’ , de harp schept overal de perfecte sfeer.

Of het nu  ‘echte luistermomenten ‘ tijdens een misviering zijn of  meer  als ‘muzikale achtergrond’ op een receptie, de harp komt overal mooi tot haar recht. En ook hier kan men opteren voor combinaties met andere instrumenten alsook de gezongen Keltische liederen met harp als begeleiding.

 

 

Verschillende concertformules zijn mogelijk en worden samengesteld uit het klassiek repertoire (puur klassiek), de Keltische nummers (puur keltisch) of een combinatie van beide, naargelang de vraag. Concerten kunnen ook op elk moment van de dag, als aperitief, dessert of avondvullendprogramma. De duur kan varieren van 45’ tot 2 uur, met of zonder pauze.

Muziekstukken of liederen op aanvraag (verzoekjes) zijn eveneens mogelijk.

De harp is een zeer geliefd begeleidingsinstrument, makkelijker te transporteren dan een piano en haar klankkleur gaat perfect samen in combinatie met verschillende melodie-instrumenten.

Concert programma’s voor harp & fluit/viool, Harptrio (fluit, altviool, harp) of harp en zang (klassiek) op aanvraag

 

Voorstel Concertprogramma ‘2 X HARP’

Lakshmi Matthieu: Pedaalharp, Keltische harp en zang

 

Twee harpen en één stem voeren u mee doorheen het gevarieerde en boeiende landschap van de harpliteratuur. Composities uit de klassieke muziekgeschiedenis, moderne stukken in hedendaagse stijl uitgevoerd op de pedaal harp met een korte toelichting over de werking van dit niet alledaags instrument vullen het eerste luik van dit concert. Daarna gaat de reis verder naar de oorsprong van de harp. De heldere klank van de Keltische harp en traditionele liederen voeren u mee naar het omfloerste, mythische land der Kelten. Ierse liederen uit de mondelinge volkstraditie, gedichten uit Schotland getoonzet op harp en af en toe zelfs een lied met wortels in Vlaamse bodem. Stem en Keltische harp smelten samen en toveren voor u een landschap van mistige vlaktes,  Ierse lowlands en desolate Schotse kusten.

 

Het mytische en omfloerste Ierland met zijn volksmuziek, de keltische cultuur met haar Ierse en Bretoense liederen intrigeerden mij reeds vanaf zeer jonge leeftijd. Samen met de  glasheldere stemmen van Mairéad Ni Mhaonaigh (Altan) en Maíre Brennan (Clannad) kwam ook de harp voor het eerst in mijn wereld. Gefascineerd door de heldere klanken van de keltische harp wist ik al heel vroeg dat dit ‘mijn’ instrument zou worden.  Door de jaren heen sprokkelde ik een repertoire bij elkaar van liederen die mij raakten, inspireerden of waarin ik een mooie boodschap vond en zocht ik teksten waarbij ik zelf de muziek maakte.  Afgewisseld met puur instrumentale nummers, de jigs en reels die ook zo eigen zijn aan de Ierse traditie, ontstond zo een gevarieerd programma van liederen die de schotse highlands, desolate bretoense kusten en ierse heuvels in gedachten doen oproepen.

De moderne pedaalharp kan op haar eentje met gemak een podium of concertzaal vullen. Met haar warme, ver uitdragende klank en elegante vormen die bij ieder wel tot de verbeelding spreken, is zij een dankbare publiekstrekker op elk concertprogramma. Programma’s op aanvraag en steeds naar eigen keuze samen te stellen.