user_mobilelogo

Lakshmi Matthieu werd geboren te Gent (1981) en volgde er harples bij Martha Szabo aan de Muziekacademie in Gent, waar ze in 2000 afstudeerde met de Grootste Onderscheiding. 

Ze zette haarharpstudie verder aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel in de klas van de wereldvermaarde Suzanna Mildonian. Ze behaalde het diploma ‘Meester in de muziek’ met Grote Onderscheiding en vervolmaakte zich bij de gerenommeerde harpdocente Erika Waardenburg  aan het Conservatorium te Utrecht.

Tijdens haar conservatoriumstudies werkte ze mee aan het project ‘House Music’ van het Festival van Vlaanderen Gent, en ze trad op als soliste in het Concerto voor fluit en harp van W.A Mozart, met het Jeugd en muziekorkest van Antwerpen.

Lakshmi - biografie

Lakshmi speelde reeds met tal van jeugd-, amateur- en professionele orkesten in binnen en buitenland en volgde masterclasses bij tal van internationale harpdocenten.

Ze werkte mee aan het project 'House Music' van het Festival van Vlaanderen Gent en trad zij op als soliste in het Concerto voor fluit en harp van W.A Mozart, met het Jeugd en muziekorkest van Antwerpen.

Sinds 2004 is ze regelmatig actief als freelance harpiste in orkesten als het Vlaams Radio Orkest, het Vlaams Symfonieorkest , het Orekst der Lage Landen en Il Novecento van The Night of the Proms (tournees in Frankrijk en Duitsland). Vanaf het schooljaar 2005-2006 is zij verbonden als harpleerkracht aan de Muziekacademies van Gent, Waregem en Meise.

Gefascineerd door de Ierse harp en Bretoense volksmuziek waar vooral de Keltische harp centraal staat, groeide een repertoire aan traditionele volksmelodiꬠen liederen waarbij zij zichzelf begeleidt op harp en waarmee ze geregeld optreedt bij verschillende gelegenheden. In maart 2007 bracht ze een solo-recital in CC De Muze te Meise die met algemene lof werd onthaald en in oktober 2008 kwam haar eerste CD "Gloomy Winter" uit, waarop ze tien van haar mooiste liederen bundelde.

 

In februari 2008 trad ze op als soliste met het orkest DeFilharmonie in het harpconcerto van Carl Reinecke met concerten in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen en CC De Pit te Buggenhout. 

Haar liefde voor de harp ontstond reeds op heel jonge leeftijd tijdens het horen van muziek op Keltische harp, die vooral in landen als Ierland, Schotland en Bretagne op hoog niveau  bespeeld wordt. Dit bleef haar grote passie, ook tijdens haar verder opleiding op de klassieke pedaalharp en ze besloot dan ook zich in het bijzonder in te zetten voor de promotie van de Keltische harp in België, die nog niet als een ‘volwaardig’ instrument wordt beschouwd. Ze organiseert daarvoor jaarlijks evenementen die in het teken staan van Keltische traditionele muziek voor harp en reist geregeld naar Ierland en Schotland om zichzelf verder te verdiepen en onderrichten in de traditionele muziek voor haar geliefde instrument.

“muziek spelen op de Keltische harp is als ‘thuiskomen’ voor mij. De eenvoud en puurheid van de Keltische melodieën die zo toegankelijk zijn en bij velen tot diep in de ziel doordringen maakt het mogelijk om op een ontspannen manier muziek te maken en zelf ook te genieten terwijl ik speel. De combinatie met zingen is voor mij ook een vanzelfsprekendheid, ik vind het heerlijk om al die prachtige liederen te kunnen zingen en mijzelf te begeleiden op de Keltische harp”.

Ze zette de wens om de Keltische harp meer in het voetlicht te plaatsen meer kracht bij door In april 2014  ‘Waas land Celtic Harp Center’ op te richten. In de nieuwe showroom bij haar thuis zijn permanent Keltische harpen van de Duitse bouwster Bernadette Kerscher te bezichtigen en uit te testen en kan iedereen terecht voor lessen op Keltische harp. Deze ruimte wil een ontmoetingscentrum zijn voor iedereen met een hart voor Keltische (harp)muziek en er zullen geregeld interessante activiteiten in doorgaan rond Keltische harp en harpmuziek. Check www.sharpsound.be voor meer info.